T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / HENDEK - Hendek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK - ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

B-Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

 Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programında;

  1. Bobinaj,
  2. Büro Makineleri Teknik Servisi,
  3. Elektrik Tesisatları ve Pano Monitörlüğü,
  4. Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,
  5. Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,
  6. Endüstriyel Bakım Onarım,
  7. Görüntü ve Ses Sistemleri,
  8. Güvenlik Sistemleri,
  9. Haberleşme Sistemleri,
  10. Otomasyon Sistemleri,
  11. Yüksek Gerilim Sistemleri, dalları yer almaktadır.

         Sektör tarama ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmış ve bu meslekler birinci, ikinci ve üçüncü seviye meslek gruplarına ayrılmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.

         Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.

Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında meslek elemanlarına anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde elektrik-elektronik sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında; Endüstriyel Fabrikalar, Elektrik Elektronik cihaz teknik servisleri, GSM operatör ve cihaz servisleri, Elektrik üretim ve dağıtım kuruluşları, Elektrik Elektronik proje Taahhüt firmaları vb. ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

 

Meslek elemanlarından ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterliklerde çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlar ile görüşülerek tespit edilenler program çalışmalarına aktarılmıştır.

Bu doğrultuda Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve her düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programlar hazırlamak hedeflenmiştir.

         Endüstriyel Bakım Onarım

         Tanımı: Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

         Amacı: Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

         Elektrik Tesisatları Ve Pano Monitörlüğü

         Tanımı:  Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

         İş Olanakları Ve Mezunlar

         Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Alanı mezunları Mesleki Eğitim Merkezine müracaat ederek ustalık belgesi alabilmekte ve kendilerine ait iş yeri açabilmektedirler.

Mezunlarımız kendi iş yerlerini ve servislerini kurabilecekleri gibi HENDEK sanayi kuruluşlarının ve işletmelerin bobinaj, yüksek ve alçak gerilim tesisatçılığı, otomatik kumanda, pano montajı ve elektrikli cihazların bakımında çalışabilmektedirler.

Mezunlarımız Kamu sektöründe:TEK, TEDAŞ., SEDAŞ, PTT, Türk Telekom, Belediyelerde ve çeşitli resmi kurumlarda elektrik teknisyeni olarak çalışmaktadırlar. Günümüzde eksikliği çok hissedilen ara teknik elaman olan elektrik teknisyenleri kamu ve özel sektörde başarılı çalışmaları ile aranılan ve istenilen elamanlar durumuna gelmiştir.

         Bölümümüzden mezun olan öğrenciler elektrik öğretmenliğine ek puanla girebilmektedirler. Ayrıca öğrenciler elektrikle ilgili 2 yıllık Meslek Yüksek Okullarına sınavsız girebilmektedirler. Buradan 4 yıllık fakültelere gerekli şartları sağlamak koşulu ile dikey geçiş yapabilmektedirler.

 

Elektrik – Elektronik Bölümü Alan Şefi : Uğur Akif KOÇAK

Elektrik – Elektronik Bölümü Atölye Şefi : Fuat KARAKAYA

Elektrik – Elektronik Bölümü Öğretmeni : Mevlüt SAĞDIÇ

Elektrik – Elektronik Bölümü Öğretmeni : Bülent DEMİR

Elektrik – Elektronik Bölümü Öğretmeni : Eyüp ÇAVDARLI

Elektrik - Elektronik Bölümü Öğretmeni : Salih DEMİRCİ 

 

Elektrik-Elektronik sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar. 

Okulumuz Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı içerisinde iki dal bulunmaktadır.

 

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM

 

Tanımı: Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

 

ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

 

Tanımı: Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

 

ELEKTRİK ALANI ATÖLYELERİ VE DONANIMI

Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Alanı öğrencileri okulumuzda aşağıdaki alanlarda eğitim görmekte ve mezun olduklarında bu alanlarda bilgi ve beceri sahibi olmaktadırlar.

 

1-  Tesisat Atölyesi (ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ)

Tek ve çok katlı binaların Komple Sıva Altı Aydınlatma, Priz, Çağırma Ve Bildirim, Merdiven Otomatiği, Tv Anten, Telefon Tesisatı İle İş Yerlerinin Sıva Üstü Kuvvetli Akım Tesisatçılığı uygulamalı olarak yapılır.

 

2-Bobinaj Atölyesi (ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ)

 

Bir ve üç fazlı Transformatör sarım hesabı ve sarım uygulamaları, Oto Transformatör sarım hesabı ve sarım uygulamaları, Bir ve üç fazlı sanayi tipi elektrik motorlarının şemalarının çizilmesi, gerçek motorlar üzerinde uygulamalı olarak yapılır.

 

 

 

3-Kumanda Atölyesi (ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ)

 

Sanayideki iş tezgahlarının motorlarına yönelik olarak; motorlara uygun şekilde yol verme metotları, dönüş yönlerinin değiştirilmesi, değişik çalışma şekilleri, motor koruma sistemleri gibi motor kumanda devre işleri ile bunların Uluslar arası ve Türk normuna göre kumanda-güç devre şemalarının çizilmesi yapılır. Devreler uygulama masalarında kurulur, çalıştırılır.

 

 

4- Elektronik Atölyesi (ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ)

 

5-Elektrik LABORATUARI:(ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ VE ALAN ORTAK DERSLERİ)

Elektriksel büyüklükler, bunları ölçen aletlerin özellikleri, elektrik devresine bağlanması, temel elektrik kanunlarının deneylerinin yapılarak sonuçlarının gözlemlenmesi, Elektrik makineleri deney seti ile her türlü elektrik makinesi (Asenkron motor, DC motor ve dinamoları, Senkron motor ve Alternatör) deneylerinin yapılarak sonuçlarının gözlemlenmesi öğrencilerimiz tarafından uygulamalı olarak yapılır. Güç ve aydınlatma devreleri temel ölçümleri uygun cihazlarla uygulamalı olarak yapılmaktadır.

 

İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERE SAĞLANAN HAKLAR 

  1. İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari %30 unda az olmak üzere ücret alırlar.
  2. İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkânlardan faydalanırlar.
  3. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.
  4. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları sosyal güvenlik kurumunca karşılanır.
  5. Okul atölyelerinde bulunmayan eğitici aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkânına sahip olurlar.
  6. Mesleki bilgi ve becerilerini işyerlerinde gerçek  iş şartlarında geliştirirler. Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar.
  7. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla, daha çok uygulama yaparak eğitilirler.

   MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM YAPAN OKUL MEZUNLARINA SAĞLANAN HAKLAR

  1. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanlar 3795 sayılı kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilebilir.
  2. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için üniversite sınavlarına katılma hakkına sahiptirler. Ayrıca,4702 sayılı Kanun gereğince sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okulu programlarına girebilmektedirler.
  3. Yüksek öğretim devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.
  4. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarına görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar.
  5. Meslek lisesi mezunları, iş yeri açabilmek için belge alırlar.
  6. Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olanları sebebiyle mesleğe yakın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.
  7. Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi işlerini kurup çalıştırabilirler.

İŞ OLANAKLARI VE MEZUNLAR

 

Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Alanı mezunları Mesleki Eğitim Merkezine müracaat ederek ustalık belgesi alabilmekte ve kendilerine ait iş yeri açabilmektedirler.

Mezunlarımız kendi iş yerlerini ve servislerini kurabilecekleri gibi sanayi kuruluşlarının ve işletmelerin bobinaj, yüksek ve alçak gerilim tesisatçılığı, otomatik kumanda, pano montajı ve elektrikli cihazların bakımında çalışabilmektedirler.

Mezunlarımız belediyelerde ve çeşitli resmi kurumlarda elektrik teknisyeni olarak çalışmaktadırlar. Günümüzde eksikliği çok hissedilen ara teknik eleman olan elektrik teknisyenleri kamu ve özel sektörde başarılı çalışmaları ile aranılan ve istenilen elamanlar durumuna gelmiştir.
        Alanımızdan mezun olan öğrenciler 2 yıllık Meslek Yüksek Okullarına sınavsız girebilmektedirler. Buradan  4 yıllık fakültelere gerekli şartları sağlamak koşulu ile dikey geçiş yapabilmektedirler. 

 

Bölüm tanıtım video linki : https://www.youtube.com/watch?v=HPES7qbVk3k

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.12.2017 - Güncelleme: 27.05.2022 09:20 - Görüntülenme: 1655
  Beğen | 2  kişi beğendi